Binnen of buiten?

Glammer zegt: "Vrouwtje schrijft....wij dutten nog even want morgen wordt het een spannende dag"

Ja, de jaarwisseling staat weer voor de deur. Her en der, een dag voor oudjaar, hoor je al knalletjes. Op de laatste dag van het jaar gaat hier het kattenluik vroeg in de ochtend op slot. In het nieuwe jaar, nog in de nacht wanneer het weer stiller is geworden, mag die kattendeur weer open. Dan gaan de heren katers graag even naar buiten. Zo'n tien minuutjes en dan komen ze weer naar binnen. Opgelucht. Want niet iedere kater houdt van een kattenbak. Vooral Mica, hij zet geen poot in dat ding. En Glammer heeft dat gedrag overgenomen maar bij hoge nood wil hij wel eens een uitzondering maken.

En zijn de heren katers dan bang op die dag? Pansy nauwelijks. Hij gaat voor het raam zitten en kijkt graag naar de kleurige pijlen in de lucht. Als er echt zwaar knalvuurwerk klinkt duikt hij even onder de bank of in een hoek. Maar heel erg onder de indruk is hij nooit. Glammer is iets minder dapper. Hij zoekt altijd een plekje op onder het bed of onder een tafel op zolder. Als hij maar een 'dak' boven zijn hoofd heeft voelt hij zich veilig. Komt na de ergste knallen weer tevoorschijn en doet dan alsof hij heel stoer was en niet bang was...zoekt hij Pansy op om samen al spelend de spanning te verwerken. Mica is een heel ander verhaal....

En Plien? Dat weten we nog niet. Tot op heden valt er niets aan haar te merken. Hooguit dat ze vanavond een inspectierondje maakte over de bovenverdieping. Misschien alvast een veilig plekje uitzoeken? 

Mica is op zulke dagen rampzalig. Als vooral buitenkat kent hij de hele buurt op zijn duimpje. Liep laatst zelfs via de voordeur naar buiten (hij mag niet aan de straatkant komen) en stond binnen een kwartier weer binnen: via de tuintjes de straat doorgelopen en via de oprit van het aannemersbedrijf - voor hem een zeer bekende (muis-)grond- naar huis gelopen. Mica gaat het hele jaar door in de buurt op pad. Duikt ook de weilanden in en het bos achter die weilanden is hem bekend. Hij is buiten een dappere kat, eigenwijs, niet te benaderen, mijdt sootgenoten en gevechten. Komt vaak alleen even thuis voor een hapje eten. Slaapt in de buitenlucht en is daar volkomen op zijn gemak.

Overal wordt geadviseerd katten binnen te houden. Dat proberen wij met Mica ook. Op de laatste dag van het jaar. Op zich is het al een uitdaging om hem een hele dag binnen te houden: hij krabt bijna het luik uit de muur. Dat niet lukt. En dan raakt hij boos en in de stress: kan iedereen die in zijn buurt komt een klauw krijgen. Op het uur 00.00 weet hij binnen helemaal niet meer waar hij het binnen moet zoeken. Duikt diep in de hoek van de kelder waar hij angstig, bibberend en met grote ogen en met soms een vreemd gemiauw 'het einde van de wereld' afwacht. Als is het slechts het einde van een jaar. Zo bang heb ik katten zelden gezien.   

Mica in de kelder...

Heel vaak heb ik Mica zo niet gezien. Meestal is hij je te slim af en komt op de laatste dag van het jaar niet naar huis. Om in het nieuwe jaar 's ochtends vroeg weer op te duiken. Blijkbaar voelt hij zich buiten, in de voor hem bekende omgeving, zich veel veiliger. Hij is slim genoeg, raakt buiten niet in paniek en kent het terrein als geen ander. In de wei of in het bos is hij vele honderden meters verwijderd van de plekken waar de grond trilt, vuur door de lucht vliegt en waar de hoge sisgeluiden vast pijn doen aan de kattenoren. Hij loopt op zulke nachten ook niet in zeven sloten tegelijkertijd. We hebben geen sloten in de buurt, wel genoeg veilige vluchtwegen in de natuur!

Ja, wat doen we dit jaar met Mica? Ik neig er sterk naar om Mica's instinct en gedrag serieus te nemen. Al de goed bedoelde adviezen - zeer nuttig in een stad of wijk vol wegen - te negeren. Inderdaad, in paniek kunnen katten een weg oversteken of zodanig rennen dat ze de weg niet meer terug weten te vinden.
Ik geef Mica de keuze: heftig binnen bibberen of wat minder angstig op afstand in zijn vertrouwde omgeving. En weet ik al wat Mica kiest. Mocht hij zich bedenken? Hij kan naar binnen, de kelderdeur en het kattenluik staan voor hem open!

Om van buiten naar binnen te stappen want Pansy Panneman, Glammer en Plien blijven binnen. Die katten vluchten bij dreigend gevaar of ongewone situaties al standaard naar binnen, door het luik. Zelfs als alle deuren open staan! Van die zaken waar Mica juis zijn vluchtweg richting natuur zoekt... 

Nu zullen er vast mensen roepen: "Dat is zielig, zo'n kat buiten..." of maken je uit voor je weet-niet-wat-al. Toch is dit een zeer overwogen keuze, rekening houdende met de aard, het karakter en de dapperheid van Mica. De kat die ik o, zo goed ken! Hij wacht buiten met zwerf Phoe het einde van het jaar af. Komt op 1 januari, als de knallen niet meer zo hard klinken, blij naar binnen en valt hongerig de etensbak aan! 

Pansy begint vast met aftellen...

Hij verheugt zich al op de nieuwjaarsconcerten: "is altijd oorstrelend", volgens hem. 

Maar dan is het al 2018!

Liefs met de allerbeste wensen voor 2018. Ook namens Glammer Grijsneus, Pansy Panneman, Mevrouw Plien Pluis en toch dappere eigenwijze Mica. Maak er een mooi jaar van! Wij steken geen vuurwerk. Wil je het nieuwe jaar wel vol vuur verwelkomen denk dan aan anderen: gooi het nooit richting mens of dier! 

Vrouwtje/bazin/personeelslid van de snorharen (kies zelf maar)

Marjanne

PS: Mica was 30-12 rond 23:00 uur nog even binnen. Heeft zijn buik helemaal vol gegeten...genoeg voor anderhalve nacht en dag. Toch jammer dat er geen knapzakjes voor zulke avonturiers bestaan (als ze al potig genoeg zijn om die te openen). Dan kreeg Mica een overlevingspakket mee: knabbels, wat zakjes natvoer (de muizen zullen ook wel onderduiken), wat snoepjes en flink wat kattenkruid om te relaxen op deze spannendste dag van het jaar. 


Reacties

sari en de drie op 31-12-2017 10:44

Hoi allemaal, hier de groeten van de niet zo dappere 3 musketiers ( en dat geeft niks op de spannendste dag van het jaar). We vinden jullie verhaal heel herkenbaar, alleen Mica vinden we heel erg stoer. We begrijpen het vrouwtje wel, maar zo dapper als Mica zijn wij niet hoor! Ons luik is ook al slot gegaan en gisteren deden wij vrijwillig aan huisarrest. Het vrouwtje zegt dat het geknal hier nog wel meevalt, nou wij vinden van niet. Alleen mama Manusya houdt zich rustig en gedraagt zich heel cool. Ze gaat gewoon gezellig op de bank liggen. Nou wij gaan straks lekker aan de drugs hoor en kruipen dan onder het bed Tot het voorbij is. Groetjes uit Nijmegen en laat ons snel horen als Mica weer thuis is gekomen!

we wensen jullie een proetrijk Tweeduizendachttien met veel brokjes en gesnor

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Wie zijn wij?
Dit zijn wij!
Wij zijn Pansy, Mica , Glammer en Plien
 
Pansy (geboren 27 sept 2007)
Brits Korthaar - ex-kater
Volledige naam: Pansy Conzaly of Olly's Nest
Roepnamen: Panneman, Pan(s), Pannie
Herkomst: herplaatser, voorheen dekkater die nooit een poes van dichtbij zag.
Meest opvallende eigenschappen: rustig, heel evenwichtig, stille 'denker'
Doet het liefst: Beesie's slepen, genieten van zijn arbeidsongeschikte dekkater-status.
 
Mica (geboren 1 juli 2008)
Huis/tuin/keuken kat uit de Kittenmand - ex-kater
Volledige naam: Mica
Roepnamen: Mica, Mimi, Mie
Herkomst: De Kittenmand Tilburg
Meest opvallende eigenschappen: wispelturig humeur, leider/baas, staat dicht bij de natuur
Doet het liefst: jagen! 
 
Glammer (geboren 21 april 2013)

Brits Korthaar - ex-kater
Volledige naam: Glammer van Brandevoort
Roepnaam: Glam, Grijsneus, Wijsneus
Herkomst: Cattery van Brandevoort
Meest opvallende eigenschappen: altijd vrolijk, nieuwsgierig en heel sociaal, slim
Doet het liefst: zich overal mee bemoeien: niets is veilig. En jagen: Mica heeft hem het muizen geleerd. Maar vogels zijn ook heel leuk!
 
Plien (geboren: onbekend, volwassen)
Langhaar, vermoedelijk Pers
Volledige naam (die ze hier kreeg): Katzja Polien Zwabber
Roepnaam: Plien, Plientje, Eekhoorn en Zwabber
Herkomst: uit Polen (bleek uit haar niet geregistreerd chipnummer) en hier aan komen lopen
Meest opvallende eigenschappen: klein maar dapper, rustig, ijdel
Doet het liefst: haar vacht likken, in de tuin liggen. Knauwen aan planten. Doet aan 'damesvoetbal': balletjes door de kamer laten rollen.  
 
----------------------------
Mijnkrabbeltjes was voorheen de krabbelpagina van Joe, ook een Brits Korthaar (ex-) kater zonder papiertjes. Ofwel "Knappe Joe" zoals in zijn paspoort stond. Zo werd hij genoemd in de kattenopvang waar hij terecht kwam nadat hij als zwerfkat van straat werd geplukt. We noemden hem "Mems". Hij heeft hier nog vele jaren geluk gevonden en een heel fijn leven gehad.
 
Knappe Joe, roepnaam Mems (? - 23-2-2014)
(ex-kater afkomstig van SOK Tilburg)
 
 

 Moet je ook zien...
Snorhaar Kunst
Op zoek naar echte honden en katten-
kunst? Kijk dan bij 
 

 

Ook proetwaardig
Van het vrouwtje
Ons vrouwtje krabbelt ook wel eens
Op babbelzzz....
 
 
 

En niet ons vrouwtje telt de bezoekers...nee, dat doet OneStat voor ons

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl